8 de juny del 2012

Es posa en marxa al Solsonès una campanya pionera de prevenció dels maltractaments a la gent gran

Es presentarà públicament el dia 18 al Teatre Comarcal de Solsona
07/06/2012
La violència que s’infringeix envers les persones grans, que es pot manifestar de múltiples maneres, és un fenomen silenciat i escassament investigat i detectat. Per fer-hi front, el Consell Comarcal del Solsonès i l’Ajuntament de Solsona engeguen una campanya de sensibilització pionera a Catalunya. El seu lema és “Tracta’m bé”, i té el triple objectiu de prevenir els maltractaments, sensibilitzar la població sobre els diferents tipus d’abús que poden patir les persones d’edat avançada i promoure el respecte cap a un dels sectors de la població més vulnerables. El tret de sortida de la campanya es donarà el dia 18 d’aquest mes al Teatre Comarcal. 
Coincidint amb la commemoració del Dia internacional contra els maltractaments a la gent gran (el dia 15), el dia 18 es presentarà públicament la campanya “Tracta’m bé”. En el mateix acte, es projectaran dos curtmetratges i es durà a terme una taula rodona amb professionals de la comarca per abordar aquesta qüestió des de diferents punts de vista. 
Així mateix, a partir del divendres 15, setmanalment es publicaran a la revista local Celsona Informació relats creats pels Serveis Socials. En aquests escrits de ficció s’abordarà la diversitat de maltractaments possibles a partir de situacions reals amb què les persones grans poden sentir-se identificades. I és que a banda de l’abús físic, també hi ha el psicològic, l’econòmic, el sexual i l’abandonament i la negligència. Paral•lelament, es distribuirà material imprès per tota la comarca per reivindicar els drets de les persones grans i recordar els telèfons d’emergències i dels Serveis Socials. També se’n reforçarà la difusió a través d’un bloc a Internet i un perfil al Facebook. 
La iniciativa de posar en marxa aquesta campanya de prevenció sorgeix del grup de treball sobre violència familiar del Consell Supramunicipal dels Serveis Socials del Solsonès, integrat per representants dels Serveis Socials, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones, el Centre Sanitari, els Mossos d’Esquadra, la Policia Local, l’Associació de Dones del Solsonès i el Consell de la Gent Gran de Solsona. En el si d’aquest òrgan es va constatar la manca de material disponible per a la prevenció i la detecció del maltractament a la gent gran, a diferència del que passa en els casos d’infants i dones. 

 

Un missatge en positiu 

S’ha plantejat el missatge en positiu per promoure els drets de les persones grans a viure amb dignitat, a la cura, a rebre afecte, a ser escoltat, a decidir sobre els propis diners i sobre com es vol viure. Per això també la il·lustració que identifica la campanya és un dibuix atractiu, simpàtic i càlid, creat a partir de la tècnica del collage per l’artista solsonina Anna Terricabras. 
Aquesta campanya, que té la col·laboració del Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat, preveu tenir continuïtat al llarg del temps amb l’organització d’altres activitats de sensibilització, com un cicle de xerrades informatives sobre mesures d’autoprotecció i projectes que impliquin la participació d’infants i joves. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada