20 de juny del 2012

Solsona enceta el debat per combatre el maltractament a la gent gran

Es calcula que unes 125 persones de la comarca pateixen un abús d’aquest tipus

D’entre els diferents tipus de maltractaments a col•lectius, els que tenen les persones grans com a víctimes són dels més desconeguts i silenciats. A més, els que es produeixen en l’àmbit familiar són els que presenten més barreres per detectar. Ahir a la tarda Solsona va començar a posar el peu al coll a aquesta situació amb l’inici de la campanya de prevenció “Tracta’m bé”, promoguda pel Consell Comarcal del Solsonès i l’Ajuntament de Solsona amb la col·laboració del Departament de Benestar Social i Família. El Teatre Comarcal va acollir l’acte de commemoració del Dia internacional contra els maltractaments a la gent gran amb la projecció de dos curtmetratges i una taula rodona. 
Es calcula que aproximadament unes 125 persones de la comarca del Solsonès poden ser víctimes de maltractaments, ja que els estudis apunten que aquesta xacra afecta entre un 4 i un 6 per cent de la població major de 65 anys, tal com va exposar ahir Carme Colilles, coordinadora dels Serveis Socials Bàsics del Solsonès. I és que “aquesta forma de violència existeix a la comarca i per això en parlem”, va afirmar Begoña López, coordinadora mèdica del Centre Sanitari. Entre altres dades, Colilles va destacar que “la meitat dels casos de maltractaments que pateixen les persones grans provenen dels cuidadors principals”, i el tipus d’abús més habitual és el de la negligència. A més, va deixar clar que “el maltractament es produeix en totes les classes socials i condicions econòmiques”.
Entre les accions preventives que es van plantejar ahir per evitar la situació d’abús, hi ha evitar l’aïllament, tenir el control econòmic de la pròpia pensió, gestionar-se la pròpia correspondència i tenir coneixement dels recursos legals, per part de la persona gran, i, per part de la cuidadora, mantenir relacions amb la família externa i els amics, cuidar la pròpia salut, disposar de temps propi, i alternar aquesta tasca amb altres persones de la família o accedir als recursos socials.  
“El problema més gran que hi ha en el maltractament a la gent gran són les barreres que no permeten detectar-lo, començant per la pròpia víctima”, van posar en relleu ahir Carme Colilles i Begoña López. Per aquest motiu, la regidora d’Acció Social, Maria Tripiana, va “animar les persones grans que pateixin algun tipus d’abús que siguin capaces de dir-ho”. “Han de ser conscients que no estan soles i que hi ha eines per afrontar la problemàtica”. Tal com va dir Tripiana, aquestes persones “no han de tenir por de res, perquè denunciar un maltractament és un primer pas per ser més lliures i més respectades”
També van intervenir en l’acte d’ahir la consellera comarcal de Benestar Social, Maria Àngels Taribó, i les tècniques dels Serveis Socials Sònia Pallarès i Maribel Bella. La campanya de prevenció que s’ha posat en marxa al Solsonès amb el lema “Tracta’m bé” anirà publicant setmanalment a la revista Celsona Informació i al bloc http://campanyatractambe.blogspot.com relats de ficció inèdits que aborden un tipus diferent de maltractament a la gent gran. Des d’aquest lloc a internet i la pàgina al Facebook de la campanya, també s’anirà informant de tota l’actualitat de la iniciativa. 

1 comentari:

  1. Formo part del grup de persones que estem treballant en el projecte TRACTA'M BÉ. No us podeu imaginar el que ens va costar trobar els dos curts que vam projectar el dia de la presentació de la campanya. Els Maltractaments a les Persones Grans és un tabú, de pel•lícula que tracti aquest tema com a eix no n'hem trobat cap i els curts que anàvem trobant sols eren de maltractament institucional, però tan "crus" que no ens vam atrevir a passar-los. Us animem a que si algú coneix, curts, pel•lícules, novel•les, cançons, poemes, etc. que tractin d'aquest tema ens ho faci arribar. Entre tots podem fer un Banc de Recursos per poder-los utilitzar alhora de fer prevenció sobre aquest problema tan complicat de detectar i de treballar. Carme Colilles

    ResponElimina