9 d’octubre del 2013

La campanya contra els maltractaments a la gent gran arriba a les aules del Solsonès



És un projecte pioner adreçat a tot l’alumnat de primària 

Promoure els bons tractes envers la gent gran a partir de la infància és l’objectiu del projecte “Aules amb tracte”, que s’iniciarà aquest mes d’octubre al Solsonès. S’adreça a nens i nenes de 6 a 12 anys i hi col·laboren totes les escoles de la comarca. És una acció pionera al país inclosa dins la campanya de sensibilització “Tracta’m bé”, promoguda pels Serveis Socials del Consell Comarcal i l’Ajuntament de Solsona.

“Aules amb tracte” es treballarà durant tot el curs per cicles, de manera que cada un durà a terme una activitat diferent i adequada a les edats dels infants. Aquest mes la campanya entrarà a les classes de cicle inicial, mentre que el segon trimestre arribarà a les de cicle mitjà i el tercer trimestre, a cicle superior.


‘Un dia seré gran, molt gran’

Els nens i nenes de cicle inicial mantindran un debat sobre l’etapa de la vellesa a partir del qual dibuixaran com s’imaginen ells quan hi arribin. Aquesta activitat es titula “Un dia seré gran, molt gran”, i té el doble objectiu de reconèixer l’envelliment com una etapa del cicle vital de les persones i generar empatia cap a la gent gran.

‘Un dia vaig ser petit, molt petit’

Els alumnes de cicle mitjà, per la seva banda, rebran la visita d’una persona gran a l’aula que els explicarà la seva trajectòria vital amb la seva infància com a punt de partida. Posteriorment contestaran un formulari i explicaran com es veuen ells quan siguin grans. L’activitat “Un dia vaig ser petit, molt petit” pretén fomentar l’empatia, el reconeixement i, sobretot, la comunicació entre generacions. No es descarta que aquests textos i els dibuixos de cicle inicial es puguin utilitzar com a material de la campanya.

‘Contes per fer-se gran’ 

Per als nens i nenes de cicle superior s’ha creat l’activitat “Contes per fer-se gran”. Es treballarà al voltant d’un recull de relats que tenen com a protagonistes gent gran per tractar la negociació i la resolució de conflictes. Seran quatre contes inèdits escrits des dels Serveis Socials especialment per a aquesta activitat.



Les classes solsonines que participen en aquesta iniciativa tindran el distintiu “Aula amb tracte”, creat especialment per a l’ocasió, un adhesiu que col·locaran a les portes. Hi prenen part els centres de primària de Solsona i Sant Llorenç de Morunys i les escoles rurals del Solsonès. Si bé es té referència d’activitats de sensibilització sobre els bons tractes a la gent gran entre els infants, per primera vegada a Catalunya es duu a terme un projecte integral d’aquest tipus.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada