14 de desembre del 2012

Establiment amb tracte. Detecció i prevenció a peu de carrer

A finals de 2012 es va posar en marxa l'acció "Establiment amb tracte" en el marc de la campanya “Tracta’m bé” amb la qual es feia una crida a la col·laboració del petit comerç per detectar situacions de risc.

Aquesta acció de la campanya “Tracta’m bé” parteix del plantejament que el comerç sempre ha estat un potent agent social, que crea dinàmiques molt properes i quotidianes amb la clientela. Des dels Serveis Socials Bàsics es va considerar interessant vincular-lo a aquest programa de prevenció, atès que un volum notable de persones que compren a les botigues de proximitat són gent gran. 
Així des de la campanya es creà el distintiu “Establiment amb tracte”, una marca que, per mitjà d’un adhesiu situat a la porta o en algun altre indret visible del local, indicarà que la persona que n’és propietària està conscienciada sobre la necessitat de prevenir aquest tipus de problemàtiques. Es demana als comerços que s’hi adhereixin que en cas d’observar alguna situació sospitosa contactin amb els serveis pertinents. 
Les situacions que d'una manera més freqüent poden detectar des dels establiments són; absència d'alguna persona gran habitual al comerç, dificultats econòmiques, deteriorament físic, pèrdua de memòria, estrès del cuidador/a, etc.  Es tracta de situacions que amb una detecció a temps poden permetre una intervenció que eviti problemàtiques més greus. 
 
Més de 100 establiments adherits i les primeres deteccions de situacions de risc 
Fins al moment, s'han adherit un centenar d'establiments de la comarca entre els quals destaquen forns de pa, perruqueries i barberies, botigues de queviures i llibreries i quioscos. Des de l'inici d'aquesta acció els comerços han alertat de set situacions de risc, la majoria de les quals feien referència a pèrdua de facultats de persones grans que vivien soles.


La continuïtat d'aquesta acció 
L'acció establiment amb tracte continuarà desplegant-se durant els propers mesos buscant la complicitat dels bars i restaurants de la comarca i, a llarg termini, es vol fer extensiva aquesta col·laboració amb bancs i caixes com a agents detectors de situacions d'abús econòmic cap a la gent gran. 

 Podeu conèixer millor aquesta acció a través de la notícia que pengem a continuació. Comença a reproduir-se a partir del minut 13. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada